![](/media/lib/106/n-oko-aca0dc0c52900011b6f76ef503b8e5c0.jpg)
Wiele wskazuje na to, że jaskra to choroba autoimmunologiczna
10 sierpnia 2018, 11:04Najnowsze badanie zespołu z MIT i Massachusetts Eye and Ear pokazało, że jaskra może być chorobą autoimmunologiczną.
![](/media/lib/186/n-wiatr-we-wlosach-6b88b06007567bc4980183540d9887e4.jpg)
Ciepły Atlantyk powoduje silne pasaty na Pacyfiku
4 sierpnia 2014, 13:01Zdaniem australijskich naukowców, to ogrzewający się Atlantyk jest prawdopodobnie odpowiedzialny za wzrost siły pasatów na Pacyfiku. Obecnie pasaty te są najsilniejsze od czasu, gdy ludzkość dokonuje ich pomiarów, czyli od lat 60. XIX wieku
![](/media/lib/215/n-solniczka-09cd6fd3ac4fe14018505bdb8f9ccb50.jpg)
Nawet bez nadciśnienia sól wpływa na szereg narządów
11 marca 2015, 11:01Przeprowadzony przez amerykańskich naukowców przegląd badań pokazuje, że nawet przy braku nadciśnienia nadmiar sodu w diecie niekorzystnie wpływa na szereg narządów, w tym na serce, nerki, układ nerwowy czy naczynia krwionośne.
![](/media/lib/441/n-cancri-bc4018edf06a9cff475a861562006834.jpg)
Węgiel i ciśnienie 5-krotnie wyższe niż w jądrze Ziemi. Zaskakujące wyniki eksperymentu
2 lutego 2021, 12:31Wiemy, że struktura krystaliczne węgla ma wpływ na jego właściwości. Przy ciśnieniu przekraczającym 1000 GPa powinno dojść do zmiany struktury atomowej tego pierwiastka. Naukowcy z Oksfordu i LLNL poddali właśnie węgiel rekordowemu ciśnieniu 2000 GPa. To 5-krotnie więcej niż w jądrze Ziemi. Takie ciśnienie może panować we wnętrzach niektórych egzoplanet.
![© Donna Coveney, MIT](/media/lib/16/1193140380_130073-d78961ef43d5b0f2d11e6ebd53276718.jpeg)
Żel jak kameleon
23 października 2007, 11:49W Massachusetts Institute of Technology powstał żel strukturalny, który błyskawicznie zmienia kolor w odpowiedzi na różnego typu bodźce, wśród nich na temperaturę, ciśnienie, stężenie soli czy wilgotność.
![](/media/lib/436/n-sekcja-delfina-03f02acf45d04e34e246f6eec61339dd.jpg)
Słodkowodna choroba skóry - nowo pojawiająca się choroba waleni
23 grudnia 2020, 15:53Zmiana klimatu stanowi coraz większe zagrożenie dla delfinów zamieszkujących okolice przybrzeżne i ujścia rzek. Ekstremalne zdarzenia pogodowe zaburzają ich habitaty, prowadząc niejednokrotnie do zgonów. Zespół australijskich naukowców przyjrzał się dwóm zdarzeniom, podczas których butlonosy zapadły na słodkowodną chorobę skóry (ang. Freshwater Skin Disease, FWSD).
![](/media/lib/89/n-temperatury-8e60b51f37bc5ca06a3cd170c0e296a2.jpg)
Ocieplenie klimatu bezprecedensowo szybkie i spójne na przestrzeni ostatnich 2000 lat
1 sierpnia 2019, 10:27Osoby zaprzeczające antropogenicznym przyczynom globalnego ocieplenia często podają przykłady Małej epoki lodowej czy Średniowiecznego optimum klimatycznego, które to mają świadczyć o tym, że podobne zjawiska zachodziły już w przeszłości, zatem człowiek nie ma wpływu na obecne ocieplenie.
![](/media/lib/450/n-rolnictwo-851653e2169a807ff350abf5691da0df.jpg)
Zmiany klimatu doprowadziły do spadku tempa wzrostu produkcji rolnej. Straciliśmy już 7 lat
2 kwietnia 2021, 09:58Antropogeniczne zmiany klimatu spowodowały spadek produktywności rolnej, informują naukowcy z University of Maryland, Uniwersytetu Stanforda i Cornell University. Szacuje się, że do roku 2050 na Ziemi będzie niemal 10 miliardów ludzi, których trzeba będzie wykarmić. Jak widać, poważnym problemem staje się zapewnienie odpowiednio szybkiego wzrostu produktywności rolnej
![](/media/lib/43/purple_finch_ashokkhosla1-15bef516ed7456572b11b66b4d8e1712.jpg)
Ptaki zwiastują ocieplenie
11 lutego 2009, 11:45Audubon Society opublikowało badania, w których informuje, że niemal 60% z 305 gatunków północnoamerykańskich ptaków zimuje dalej na północ niż zwykle. To, zdaniem przedstawicieli towarzystwa, dowód na globalne ocieplenie.
![](/media/lib/515/n-slodzik-f5404e78766e7f1838d7fd07e4502054.jpg)
Dwa sztuczne słodziki... zwiększają poziom glukozy we krwi
23 sierpnia 2022, 06:24Dwa syntetyczne słodziki, sacharyna i sukraloza, zwiększają poziom glukozy we krwi, informują autorzy najnowszych badań. To zaskakujące, gdyż nie spodziewano się, że słodziki działają w taki sposób. W tej chwili nie wiadomo jeszcze, jak i czy w ogóle, zaobserwowane zjawisko wpływa na nasz organizm. Wyniki zaskakujących badań zostały opublikowane w magazynie Cell.